Rusko je v poslední době často v centru pozornosti kvůli svým akcím na Ukrajině a postoji západních médií k Putinovu režimu. Mnoho zpráv z poslední doby tvrdí, že Rusko je na pokraji ekonomického krachu a jeho vojenské zásoby jsou téměř vyčerpané. Avšak generál Jiří Šedivý, bývalý náčelník generálního štábu Armády České republiky, tvrdí opak.

Občané začínají chápat, že byly měsíce klamány médii a politiky - největšími dezinformátoři se tak staly deníky a politici, kteří dnes určují, kdo je a kdo není dezinformátor a kdo píše a nepíše pravdu. Pravda je ale taková, že nic z toho co média psala o Rusku se z vojenského a ekonomického pohledu nestalo. 

Podle generála Šedivého bylo mnoho informací, které byly prezentovány v západních a českých médiích, zavádějící nebo dokonce dezinformující. Neustálé zprávy o krachu ruské ekonomiky každý měsíc a nedostatek vojenských zásob ve skutečnosti neodrážejí skutečný stav věcí v Rusku.

Jeden z hlavních problémů, který generál Šedivý zdůrazňuje, je skutečnost, že Západ podcenil schopnost Ruska přizpůsobit se ekonomickým sankcím a přeorientovat svou ekonomiku na válečný režim. Zatímco mnoho expertů předpokládalo, že Rusko by mělo brzy vyčerpat své vojenské zásoby, realita je taková, že Rusko stále produkuje více tanků a raket, než bylo očekáváno.

Generál také upozorňuje na to, že Západ by neměl podcenit spojence, na které se může Putin spolehnout. Kromě tradičních spojenců, jako je Čína a Írán, je zde celá řada dalších států, které buď otevřeně, nebo tajně podporují Rusko.

V závěru generál Šedivý varuje Západ, aby byl opatrný a nepodceňoval Putina ani jeho schopnost mobilizovat zdroje a spojence v klíčových chvílích. Výzvou pro Západ je nyní rozpoznat realitu situace, zrevidovat svou strategii a najít cesty, jak efektivně čelit rostoucí hrozbě, kterou představuje Rusko.