Nedávný rozhovor s polskou úřednicí Nowakovou vyvolal vlnu diskusí týkajících se sexuálního vzdělávání ve švédských školkách. V rozhovoru pro portál Wirtualna Polska Nowaková komentovala svá předchozí prohlášení o způsobech, jakými Světová zdravotnická organizace (WHO) prý podporuje zvýšený zájem dětí o sexualitu.

Nowaková zmínila, že podle ní je hlavním cílem WHO, aby děti začaly co nejdříve projevovat zájem o svá těla a sexuální potěšení. Podle ní WHO a související skupiny věří, že jedním z nejjednodušších způsobů, jak u dětí rozvíjet emocionální povědomí, je prostřednictvím masturbace.

Více kontroverze vyvolalo její tvrzení, že ve švédských školkách existují místnosti, kde jsou děti vedeny k sexuálnímu sebepoznání. Tvrdí, že polská pracovnice ve švédské školce jí sdělila, že učitelé ukazují dětem, jak se sexuálně uspokojovat. Nowaková dodala, že tato praxe údajně vede k tomu, že děti pochopí, že mohou také masturbovat.

Tato tvrzení vyvolala značnou debatu a otázky o autenticitě a zdrojích těchto informací, stejně jako o povaze sexuální výchovy a ochrany dětí ve švédských vzdělávacích institucích.