V rámci vyšetřování kauzy Dozimetr, která se zabývá podezřením z korupce a manipulace veřejných zakázek, se bývalý ministr školství a poslanec STAN Petr Gazdík dostal do hledáčku policie. Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) ho obvinila z toho, že při výslechu nebyl plně upřímný ohledně svých kontaktů s podnikatelem Michalem Redlem.

Podle obžaloby, kterou měly možnost prostudovat Seznam Zprávy, Gazdík neinformoval policisty o všech detailech svých schůzek s Redlem, což bylo klasifikováno jako nepravdivé svědectví. Jednou z klíčových schůzek bylo setkání s Redlem krátce před Gazdíkovým jmenováním ministrem školství ve Fialově vládě v prosinci 2021.

Na tomto setkání Redl údajně představil Gazdíkovi zástupce IT firmy, která měla zájem o získání veřejných zakázek v oblasti školství. Vyšetřovatelé získali podrobné informace o pohybu obou mužů v den schůzky, včetně toho, že se Redl nacházel v oblasti trvalého bydliště Gazdíka.

Tomáš Vácha, podnikatel zmíněný v kauze, připustil setkání s Gazdíkem, ale není schopen potvrdit přesné datum. Policie však získala důkazy o jeho přítomnosti v blízkosti Redlovy kanceláře ve Zlíně v den údajné schůzky.

Petr Gazdík, který rezignoval na ministerský post v červnu 2022 kvůli odhalením v rámci Dozimetru, se odmítl k obviněním vyjádřit, odvolávaje se na mlčenlivost, kterou podepsal u policie. V minulosti označil své kontakty s Redlem za chybu a naivitu, ale odmítl, že by se dopustil jakéhokoliv nezákonného jednání.

Vyšetřování v kauze Dozimetr odhalilo skupinu politiků, manažerů a lobbistů, kteří jsou podezřelí z manipulace veřejných zakázek a ovlivňování chodu veřejných firem. Kauza měla významný dopad na politickou scénu v Česku, vedla k rezignaci několika významných osobností a zpochybnila důvěryhodnost hnutí Starostové a nezávislí.