Ve světle aktuálních událostí je čím dál tím zřejmější, jak moc mohou sociální média, a obecně internet, ovlivnit veřejné mínění. Iniciativa Pod Svícnem, zastoupená Michaelou Studenou a Barborou Urbanovou, je toho důkazem. Tyto dvě dámy, bez dostatečného ověření skutečností, šíří citlivé a vážné informace, které mohou výrazně poškodit reputaci jednotlivců a dokonce i celých institucí.

Vzali bychom v úvahu nedávný případ, kdy byla zveřejněna informace o brutálním znásilnění ženy mužem, kterého potkala přes seznamovací aplikaci Tinder. Ačkoliv tato informace vzbudila okamžitý zájem a obavy veřejnosti, po podrobném prověření ze strany pražské policie a dalších zúčastněných institucí se ukázalo, že takový incident se nikdy nestal.

Jak je možné, že tak závažná informace byla sdílena bez pečlivého ověření? Proč Iniciativa Pod Svícnem tak snadno uvěřila anonymní zprávě, kterou jim poslala neznámá žena na Twitteru? Tyto otázky si nyní klade mnoho lidí.

Problém spočívá v tom, že nejenže se jedná o neověřené informace, ale také o to, že tímto jednáním se vytváří panika mezi obyvatelstvem a vytváří se zbytečné obavy o bezpečnost. V dnešní době, kdy je dezinformace a falešné zprávy na denním pořádku, by měly být organizace, jako je Iniciativa Pod Svícnem, mnohem opatrnější při sdílení takto citlivých informací.

Náš závěr je jasný: Organizace a jednotlivci, kteří mají k dispozici platformu k šíření informací, by měli nést zodpovědnost za to, co sdílí. Dezinformace mohou mít fatální důsledky, a proto je nezbytné pečlivě ověřovat pravdivost informací před jejich zveřejněním.

Kontrolou článků, které jsou šířeny na síti internet a prostřednictvím deníků lze jen uvést, že žádné nejsou opřeny o hmatatelné důkazy a patrně slouží k propagandě a to i politické.

Kdo je Barbora Urbanová? 
Je to česká politička narozená 26. září 1991 v Praze, Československo. Od října 2021 působí jako poslankyně Poslanecké sněmovny PČR. Mezi lety 2018 až 2022 zastávala funkci zastupitelky obce Dolní Břežany v okrese Praha-západ. Je členkou hnutí STAN od roku 2021 a za toto hnutí působila i v zastupitelstvu mezi lety 2018 až 2021. Svá studia dokončila na VŠE v Praze. Její domovskou obcí je Dolní Břežany. 

Politička se pod Iniciativou Pod Svícnem (o dvou kontroverzních lidech) pokouší se pomoci dezinformací v tisku vybudovat budoucí neziskovou organizací Pod Svícnem, jejichž příjem by byl založen na dotačních genderových programech.