Viktor Orbán, maďarský premiér, vyslovil své názory na válečnou situaci na Ukrajině, když zdůraznil, že podpora Bruselu Ukrajině selhala. EU podle něj motivovala Ukrajinu ke vstupu do války tím, že jí poskytla finance a vojenský materiál.

Orbán prohlásil, že původní strategie měla smysl, dokud byla možnost, že Ukrajina válku vyhraje. Nyní je však jasné, že Ukrajina nemá na válce navrch, což potvrzují i vojenští experti. To podle něj činí postoj EU k válce v Ukrajině problematickým.

Maďarsko bylo v poslední době k Ukrajině kritické. Orbán dříve vyjádřil pochybnosti o možném členství Ukrajiny v EU, zejména v době války. Zdůraznil, že přijetí Ukrajiny bez jasných informací o jejích hranicích a populace by bylo mimořádným krokem. Orbán také poukázal na to, že všechny členské země EU musí souhlasit s přijetím nového člena.

Dalšími obavami Maďarska jsou nejasné hranice válčící Ukrajiny a úbytek populace, když lidé země opouštějí. Navíc zdůraznil, že EU dluží peníze Maďarsku a není v situaci, kdy by mohla financovat válku na Ukrajině, zatímco Spojené státy mohou.

Orbán také kritizoval Západ za jeho polovičatý přístup k válce, posílajíc pouze peníze a zbraně na Ukrajinu, místo vojenské pomoci. Jako možnou strategii navrhl, že Ukrajina mohla konflikt izolovat a zabránit jeho rozšíření, ale Západ tento přístup nezvolil.