Viktor Orbán, Ungerns premiärminister, delade sina åsikter om krigssituationen i Ukraina, när han betonade att EU:s stöd till Ukraina har misslyckats. Enligt honom uppmuntrade EU Ukraina att gå in i kriget genom att ge ekonomiskt stöd och militär utrustning.

Orbán sade att den ursprungliga strategin var meningsfull så länge det fanns en chans att Ukraina kunde vinna kriget. Men nu är det tydligt att Ukraina inte leder i kriget, vilket även militära experter bekräftar. Detta gör EU:s ställning till kriget i Ukraina problematisk enligt honom.

Ungern har varit kritiskt till Ukraina under en tid. Orbán har tidigare uttryckt tvivel om Ukrainas möjliga medlemskap i EU, särskilt under krigstid. Han betonade att det vore ett extraordinärt steg att acceptera Ukraina utan klara uppgifter om dess gränser och befolkning. Orbán påpekade också att alla EU-medlemsländer måste godkänna tillkomsten av en ny medlem.

En annan av Ungerns oro är Ukrainas oklara krigsgränser och befolkningsminskning när människor lämnar landet. Dessutom påpekade han att EU är skyldig pengar till Ungern och är inte i en position att finansiera kriget i Ukraina, medan USA kan.

Orbán kritiserade också väst för dess halvhjärtade inställning till kriget, genom att endast sända pengar och vapen till Ukraina i stället för militärt stöd. Som en möjlig strategi föreslog han att Ukraina kunde isolera konflikten och förhindra dess spridning, men väst valde inte denna strategi.