En explosion inträffade på lördagskvällen i Lövstalöt, norr om Uppsala, i ett hus som övervakades av polisen. Grannen Petter, 38, vittnar om de dramatiska ögonblicken när explosionen hotade hans hem och skrämde hans tolvåriga dotter Lilly.

Innan händelsen uttryckte Petter sin oro för att bli felaktigt drabbad. För att förebygga detta hade han satt upp skyltar vid sitt hem med bilder och namn på de boende. Dessa åtgärder räckte dock inte för att förhindra våldet som drabbade hans grannar.

Petter beskriver ögonblicket av explosionen: "Jag pratade i telefon när jag plötsligt såg ett starkt blått ljus och hörde en explosion. Jag rusade genast till Lilly och kramade om henne." Därefter tog de skydd i källaren, rädda för ytterligare våldshandlingar.

Polisen hade tidigare övervakat adressen på grund av ökande våld i området. I oktober installerades en övervakningskamera, som senare togs bort. Polisens talesperson Roland Komaromi förklarar att det handlar om en integritetsfråga och att man inte kan ha ständig övervakning överallt.

Petter uttryckte sin oro för ett potentiellt angrepp i området, vilket ledde till förebyggande åtgärder såsom uppsättningen av skyltarna. "Vi vill inte att någon ska göra fel och attackera vårt hus av misstag," säger han. Explosionen orsakade skador på flera fönster i hans hem och har även efterlämnat psykiska spår.

På söndagsmorgonen meddelade polisen att två personer hade gripits i samband med explosionen, inklusive en tonåring. Enligt uppgifter är händelsen kopplad till konflikten kring gängledaren Rawa Majid.

Polisen utreder händelsen som allvarligt allmänfarligt verk och mordförsök. Denna situation väcker frågor om effektiviteten i polisens övervakning och skyddet av invånare i områden som ofta drabbas av våldsamma brott.