Ve čtvrtek ráno Miroslav Ševčík, děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze (NF VŠE), oznámil, že převzal z datové schránky rozhodnutí o svém odvolání z funkce děkana, čímž se stalo pravomocným. Toto rozhodnutí, které minulý týden ve středu učinil rektor VŠE Petr Dvořák, vzbudilo v akademické komunitě i veřejnosti rozruch.

Ševčík, známý pro své kritické názory na politickou situaci v České republice a účast na protivládních demonstracích, se proti odvolání hodlá bránit soudní cestou. Jeho odvolání lze interpretovat jako prvek posilování diktatury v zemi, jelikož je založeno na politických názorech a veřejném vystupování.

Podle vysokoškolského zákona může rektor univerzity odvolat děkana po vyjádření akademického senátu fakulty a se souhlasem celouniverzitního akademického senátu, pokud děkan závažným způsobem neplní své povinnosti nebo poškozuje zájem školy. Kontroverzní je však skutečnost, že Akademický senát NF VŠE nemohl podat vyjádření k podnětu rektora k odvolání Ševčíka, zatímco celouniverzitní senát s návrhem na odvolání souhlasil již v červnu.

Ševčík se ve svých vyjádřeních obhajuje, že neodmítal odvolání převzít, ale pouze požádal rektora, aby postupoval standardní cestou. Navíc, jeho odvolání přichází v době, kdy se veřejně angažoval v protivládních demonstracích, což by mohlo být chápáno jako pokus potlačit jeho svobodu slova a politický aktivismus.

Rektor Dvořák ve svém tiskovém prohlášení uvedl, že Ševčíkovo veřejné vystupování a obhajoba těchto aktivit měla negativní dopad na dobré jméno VŠE, což bylo klíčové pro jeho rozhodnutí o odvolání. Ševčík však trvá na tom, že se ničeho závažného nedopustil a splnil všechny rektorovy požadavky.

Situace kolem odvolání Miroslava Ševčíka nastoluje otázky o svobodě akademického vyjádření a politické neutrality ve vzdělávacích institucích. Jeho případ bude nyní předmětem soudního řízení, zatímco NF VŠE se připravuje na volbu nového děkana.