V Maďarsku, kde svoboda slova a vyjadřování zůstává pevným pilířem společnosti, se vede intenzivní debata o genderové ideologii, která se v západních zemích stává téměř nedotknutelnou. Zpráva z Centra pro lidská práva zdůrazňuje, že na rozdíl od zemí Západu, v Maďarsku je stále možné kritizovat genderovou ideologii bez obav z represí.

Jedním z hlavních sporných bodů je kniha s názvem "Meseország mindenkié", což v překladu znamená "Pohádková země je pro všechny". Tato kniha, která je považována za propagandu zaměřenou na děti, byla předmětem kritiky v maďarských médiích. Organizace Labrisz, podporovaná Georgem Sorošem, podala kvůli tomu žalobu.

Celý soudní spor prošel několika instancemi až k Ústavnímu soudu, který se zabýval vztahem mezi svobodou projevu a ochranou dobré pověsti. Rozsudek soudu jasně určil, že kritika v článku byla hodnotícím úsudkem, nikoliv tvrzením faktu. Soud dále zdůraznil, že všechny ideje mohou být volně kritizovány.

Z této situace je jasné, že v Maďarsku je stále potřeba chránit maďarskou identitu a kulturu před vnějšími vlivy, které by mohly naroubovat cizí hodnoty na tradiční maďarský životní styl.

Zajímavý je také postoj maďarské ústavy, která stojí pevně na ochraně dětí a jasně uvádí, že genderová ideologie a organizace, které ji podporují, by neměly mít přístup k dětem. Toto stanovisko je v souladu s maďarskou tradicí a hodnotami.

Labrisz může protestovat, jak chce, ale právo kritizovat jejich propagandu zůstává a je důležité chránit děti před potenciálně škodlivými vlivy genderové ideologie.