Facebook a Instagram narazily na právní překážku v Norsku. Norský regulační úřad Datatilsynet obvinil firmu Meta z porušování jak místních, tak evropských právních předpisů týkajících se sběru a zpracování uživatelských dat.

Hlavním problémem je cílení reklam na základě dat, která společnost sbírá o svých uživatelích. Z tohoto důvodu mohl byt Facebooku a Instagramu zakázán provoz v Norsku. Norský úřad obvinil tyto platformy z „zpracování velmi soukromých a citlivých osobních údajů prostřednictvím neprůhledných a invazivních operací sledování a profilování“.

Politico informovalo, že Meta byla o zákazu informována 14. července a mohl by vstoupit v platnost již 4. srpna. Zatím je tento krok plánován jako dočasné řešení s trváním tří měsíců.

Výrazná kritika ze strany Datatilsynetu se týká zejména takzvaných behaviorálních reklam, založených na sledování online chování uživatelů. Cílené reklamy by však měly zůstat povoleny, ale Facebook a Instagram by měly vycházet pouze z dat, která uživatelé dobrovolně poskytnou v sekci „O mě“.