Facebook og Instagram har møtt juridiske hindringer i Norge. Datatilsynet har anklaget Meta-konsernet for å bryte både lokale og europeiske personvernlovgivninger når det gjelder innsamling og behandling av brukerdata.

Hovedproblemet er målrettet reklame basert på dataene selskapet samler om sine brukere. På grunn av dette kan både Facebook og Instagram bli forbudt i Norge. Datatilsynet anklager disse plattformene for "å behandle svært private og sensitive personopplysninger gjennom uklare og invasive overvåknings- og profileringstiltak".

Politico rapporterte at Meta ble informert om forbudet den 14. juli, og det kan tre i kraft så tidlig som 4. august. Foreløpig er dette tiltaket planlagt som en midlertidig løsning med en varighet på tre måneder.

Datatilsynet har spesielt kritisert bruken av såkalte adferdsbaserte annonser, som er basert på sporing av brukernes online atferd. Målrettede annonser bør imidlertid fortsatt være tillatt, men Facebook og Instagram bør bare bruke data som brukerne frivillig gir i "Om meg"-delen.