Onsdag markerte to år siden høyesteretts avgjørelse om at vindkraftverkene i Fosen-området krenker rettighetene til den urbefolkede samiske befolkningen. Til tross for dette, er de fortsatt i drift, noe som har utløst en bølge av protester i hovedstaden Oslo. Den kjente svenske miljøaktivisten Greta Thunberg uttrykte også sin misnøye.

På torsdag kritiserte Thunberg systematisk kolonisering og brudd på samenes menneskerettigheter, og betegnet Norges nåværende holdning til problemet som en skamplett på den internasjonale scenen. Energiminister Terje Aasland har derimot uttalt at demontering av alle turbiner, slik demonstrantene krever, ikke er mulig for øyeblikket. Representanter fra energiselskapet Statkraft legger til at vindturbiner kan eksistere sammen med tradisjonell reindrift.

Men reineiere ser det annerledes. De klager over at deres flokker blir skremt av de gigantiske maskinene og støyen de produserer, noe som motvirker deres vilje til å bevege seg mot de tradisjonelle vinterbeiteområdene. Dette fører til at samene må gi dyrene tørrfôr om vinteren, noe som er i strid med deres tradisjonelle levemåte og kultur.

Vindparken i Fosen-området, som er en av de største landbaserte vindparkene i Europa ifølge Reuters, er i stand til å produsere over 1000 megawatt med elektrisitet. Konstruksjonen av parken har doblet kapasiteten til vindkraftverk i Norge, men skaper samtidig vedvarende spenninger mellom regjeringen og de innfødte innbyggerne.