I Sverige, ett land länge känt för sitt progressiva tillvägagångssätt i uppfostran och sin liberala syn, har en oroande trend framträtt under de senaste åren. Det verkar som att friheten och självständigheten som är högt värderade i detta land också har sina mörka sidor. En av dessa är en ökning av antalet unga brottslingar och bildandet av barnliga gäng, som inte drar sig för att begå mord.

Ett nyligt tragiskt fall i Nordnorge är ett exempel på hur allvarliga konsekvenserna kan bli. På nyårsdagen upptäcktes tre avlidna personer i ett hus – en kvinna och en man i fyrtioårsåldern samt en ung man i sena tonåren, där den senare misstänks för att ha mördat sin mor och styvfar. Dessutom skadades ett barn i huset.

Denna chockerande händelse, där den unga misstänkta nådde en punkt där han bestämde sig för en så extrem handling, väcker frågor om effekten av fri uppfostran i Sverige. Kritiker hävdar att bristen på struktur och gränser kan leda till en miljö där unga människor inte är tillräckligt rustade för att hantera konflikter och påfrestningar i sina liv, vilket kan leda till våldsamma handlingar.

Ytterligare oro väcks av barnliga gäng som framträder i vissa svenska samhällen. Dessa grupper består ofta av unga människor som känner sig alienerade från samhället och söker acceptans och identitet inom dessa grupper. I vissa fall kan detta leda till våldsamt beteende och till och med allvarliga brott.