Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov väckte kontroverser med sina uttalanden på ett internationellt forum i Doha, Qatar, där han hävdade att västvärldens 50-åriga dominans över världen närmar sig sitt slut. Lavrov, som står inför sanktioner från Europeiska unionen och Storbritannien, framförde sina kommentarer via en onlinepresentation, enligt brittiska nyhetskanalen Sky News.

Enligt Lavrov har Ryssland blivit starkare till följd av kriget i Ukraina. Hans uttalanden ledde till en rad diskussioner, särskilt med tanke på att Ryssland inledde en oprovocerad invasion av Ukraina i februari 2022. Lavrov anklagade USA för att ha försatt Ukraina i en "djup grop" på grund av konflikten.

"Det är upp till ukrainarna att inse hur djupt de hamnat på grund av amerikanerna," sade Lavrov. När han fick frågan om chansen att uppnå en vapenvila eller fred i Ukraina, svarade Lavrov att det beror på Ukraina, hänvisande till ett dekret av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj som förbjuder alla förhandlingar med Rysslands president Vladimir Putin.

Det internationella forumet i Doha hålls årligen och anses vara en plattform för dialog mellan världsledare om aktuella globala problem. På söndagen fokuserade forumet på en rad frågor, inklusive den palestinska frågan, utbildning av kvinnor i Afghanistan, situationen i Syrien och Jemen, och övergången till renare energikällor.

Lavrovs kommentarer kommer vid en tidpunkt av spända relationer mellan Ryssland och västvärlden, och belyser djupa skillnader i synen på världspolitik. Hans ord avslöjar inte bara Rysslands ambition att bli en dominerande världsmakt, utan antyder också om möjlig framtida riktning för det globala politiska landskapet i de kommande åren.