V reakcii na pretrvávajúce ekonomické a vojenské výzvy, ktorým čelí Ukrajina, Kyjev žiada Európsku úniu o revíziu súčasnej politiky ochrany utečencov. Cieľom je umožniť návrat mnohých ukrajinských občanov, ktorí sú nevyhnutní pre obnovu ekonomiky a posilnenie vojenských síl krajiny. Táto žiadosť prichádza v čase, keď je naliehavé riešiť situáciu vzniknutú v dôsledku konfliktu s Ruskom.

S viac ako štyrmi miliónmi utečencov, ktorí našli útočisko v krajinách EÚ od začiatku vojny v februári 2022, zdôrazňuje ukrajinská vláda potrebu prispôsobiť opatrenia EÚ tak, aby podporovali ich návrat. Tento návrh prichádza v momente, keď EÚ predĺžila ochranu ukrajinských utečencov do marca 2025. Prezident Zelenskyj a jeho vláda teraz vyzývajú k rýchlemu návratu Ukrajincov, aby pomohli krajine prekonať ekonomické problémy a posilnili oslabené vojenské jednotky.

Okrem ekonomických dôsledkov masívneho odchodu pracovných síl, ukrajinská armáda čelí aj nedostatku vojakov. Prezident Zelenskyj poukázal na potrebu mobilizovať ďalších pol milióna mužov. Existujúce výnimky a obchádzanie povinnej vojenskej služby však komplikujú túto situáciu.

Ukrajina tiež plánuje zaviesť nový mobilizačný zákon, ktorý sprísňuje tresty za vyhýbanie sa vojenskej službe a zvyšuje tlak na EÚ, aby podporila návrat jej občanov. Tieto kroky odzrkadľujú hlboké obavy z poklesu počtu obyvateľov, ktorý bol výrazný už pred vypuknutím konfliktu a môže sa ďalej zhoršovať. V boji za svoju suverenitu a ekonomickú obnovu sa ukrajinská vláda snaží využiť všetky dostupné zdroje.