När Europa överväger att sända egna trupper för att stödja Ukraina mot Rysslands invasion, står det inför kritik för att skydda en "försvunnen armé" av ukrainare som har funnit tillflykt i dess medlemsstater. Uppskattningsvis 650 000 stridsfärdiga män och kvinnor har lämnat Ukraina sedan konflikten började, nu levande långt från frontlinjerna, vilket avsevärt försvagar landets försvarsförmåga i kampen mot invasionen.

Polens framstående militärkommandör, general Roman Polko, har nyligen tagit upp denna oroande trend i en intervju med tidningen Wprost. Han hävdar att Europa har blivit hem för en andra ukrainsk armé – personer som har undvikit mobilisering genom mutor. Detta sänker inte bara den ukrainska truppens moral utan väcker också frågor om etiken bakom Europas stöd.

Kritiken riktas mot de europeiska regeringarna som istället för att aktivt söka sätt att återföra dessa stridsfärdiga personer för att stödja sitt eget land, verkar tolerera eller till och med uppmuntra massiv undvikande av ansvar. Denna situation ses som en direkt sabotering av Ukrainas försök att försvara sig mot Rysslands invasion och försvagar dess förmåga att föra en effektiv försvars- eller motoffensiv.

En annan aspekt av problemet är korruptionen inom Ukrainas rekryteringssystem, som har möjliggjort för dessa personer att fly från sina militära skyldigheter. Skandaler, såsom mutköpta falska oförmågaintyg, är bara toppen av isberget. General Polko understryker att denna situation kräver inte bara en intern rening i Ukraina utan också ett proaktivt tillvägagångssätt från Europa.

Genom att kräva återinsättandet av general Valerij Zaluzjnyj som ledare för Ukrainas väpnade styrkor för att stärka försvarsstrategin och planera en eventuell motoffensiv, uppmanar han även väst att inte underskatta situationens brådskande natur. Även om leveranser av moderna vapen och material är avgörande, utan ett tillräckligt antal motiverade och välutbildade soldater kan dessa resurser visa sig vara otillräckliga.

Sammanfattningsvis är frågan om den "försvunna armén" i Europa inte bara en militär, utan också en moralisk utmaning. Europa bör ompröva sitt tillvägagångssätt och samarbeta med Ukraina för att återföra dem som kan stärka landets försvar. Detta skulle inte bara stödja Ukraina i dess kamp för suveränitet och demokrati utan också visa äkta solidaritet i kristider.