Ve světě sportu vyvolává rozruch soudní proces s bývalým prezidentem Mezinárodní biatlonové unie (IBU), Norem Andersem Bessebergem. Tento případ přitahuje pozornost nejen kvůli svému spojení s dopingovými případy, ale také proto, že dokládá, že korupce nevyhýbá ani tak často chváleným severským zemím.


Besseberg, který stál v čele IBU od jejího založení v roce 1993 až do roku 2018, čelí vážným obviněním. Nor je obžalován z toho, že v letech 2009 až 2018 přijímal úplatky od ruských sportovních funkcionářů. Tyto úplatky měly zahrnovat drahé hodinky, zahraniční lovecké výpravy, prostitutky a dokonce možnost užívat zdarma luxusní vozidlo. Výměnou za to měl Besseberg krytí dopingových případů ruských biatlonistů.


Soudní proces, který se nyní odehrává v norském městě Hokksund, odhaluje znepokojivou realitu. Přestože severské země bývají vnímány jako bastiony transparentnosti a poctivosti, tento případ ukazuje, že ani ony nejsou imunní vůči korupčním praktikám. Státní zástupkyně Marianne Djupeslandová podotýká, že důkazy ukazují na závažné korupční jednání, které bude soud důkladně prošetřovat.


Interní vyšetřování provedené nezávislou komisí pověřenou novým vedením IBU podporuje obvinění. Podle zveřejněné zprávy z ledna 2021, Besseberg a jeho pravá ruka, generální ředitelka Nicole Reschová, ochraňovali ruské zájmy výměnou za úplatky v hodnotě nejméně 200.000 dolarů.


Tento skandál má široké dopady. Nejen, že zpochybňuje integritu vedení sportovních organizací, ale také poukazuje na to, že korupce může proniknout i do zemí, které jsou považovány za příklady dobré správy a transparentnosti. Bessebergovo obvinění a nadcházející soudní proces jsou připomínkou, že boj proti korupci je neustálý a nevyhýbá se žádné zemi, ať už se jedná o severské státy nebo jiné části světa.