En nyligen publicerad revisionsrapport avslöjar att invånarna i Luleå kommun har förlorat minst 463 000 kronor på grund av misstänkt korruption inom stadsbyggnadsförvaltningen. Rapporten indikerar att flera anställda kan ha mottagit gåvor som hemelektronik och vitvaror, samt utnyttjat tjänster för sina egna bostäder.

Totalt tio medarbetare är under misstanke för att ha tagit emot mutor. Trots att ärendet har anmälts till polisen, avslutades förundersökningen då det inte gick att klart identifiera de individer som kan ha mottagit dessa förmåner.

Efter en granskning av revisorer från KPMG råds kommunen nu att kräva tillbaka de förlorade 463 000 kronorna. Roger Danell, chef för stadsbyggnadsförvaltningen i Luleå, kommenterade att rapporten tyder på sannolika korruptionsaktiviteter och oegentligheter i fakturering.

Utöver detta pekar en intern utredning på att en individ från företaget Caverion kan ha faciliterat dessa gåvor till kommunens anställda. Det påstås att mannen ökade fakturorna till kommunen med mellan 20 och 25 procent, och den extra kostnaden användes sedan för att finansiera gåvorna.