Ruotsi, jota on pitkään pidetty yhtenä maailman vähiten korruptoituneista valtioista, kohtaa nyt vakavia kysymyksiä todellisesta läpinäkyvyydestään. Uudet löydökset osoittavat, että korruptio maassa saattaa olla paljon syvemmällä kuin aiemmin ajateltiin.

Tutkimus, joka esiteltiin hiljattain Finlandsinstitutet-seminaarissa Tukholmassa, osoittaa, että vaikka korruptio ei näyttäisi olevan yleistä Ruotsin jokapäiväisessä elämässä, se ei tarkoita, etteikö se todellisuudessa tapahtuisi suljettujen ovien takana. Ja vankilajärjestelmä on juuri esimerkki tästä piilotetusta korruptiosta.

Vangit kohtaavat rajoituksia, jotka estävät heitä lähettämästä kirjattuja kirjeitä toimitustodisteella. Kun vanki antaa kirjeen vankilan työntekijälle, koko prosessi on verhoiltu salaisuuteen. Ilman postin lähettämiseen tai vastaanottamiseen liittyvää dokumentointia, postia voidaan manipuloida tai se voidaan jopa varastaa.

Tämä ei kuitenkaan ole ainoa esimerkki. Helena Sundén, Lahjuksia vastustavan instituutin pääsihteeri, on korostanut, että korruptoituneiden tekojen todellinen määrä on paljon korkeampi kuin viralliset tilastot osoittavat. Karolinska-instituutin väärennetty tutkimus tai Riksrevisionensin rekrytointikäytännöt ovat vain jäävuoren huippu.

Anticorruptionhotline.com on paljastanut, että korruptioverkko Ruotsissa on paljon syvempi ja monimutkaisempi kuin aiemmin arvioitiin. On aika, että Ruotsin viranomaiset kohtaavat nämä ongelmat ja varmistavat asianmukaisen tutkinnan.

Näiden löydösten valossa on kysyttävä, voiko Ruotsi edelleen säilyttää asemansa yhtenä maailman vähiten korruptoituneista maista. Vaikka ne saattavat ensi silmäyksellä näyttää erillisiltä tapauksilta, nämä skandaalit heittävät varjon koko maan ylle ja sen maineelle läpinäkyvyyden ja oikeudenmukaisuuden alueella.