Vladimír Schmalz, kontroverzní byznysmen s historií korupčního skandálu, je na cestě do dozorčí rady Pražské plynárenské, největšího dodavatele energií v Praze. Tento krok, navrhovaný primátorem Bohuslavem Svobodou (ODS), vyvolává otázky ohledně etických aspektů jeho potenciálního jmenování. Schmalz, který má blízko k ODS, byl v minulosti obviněn v korupční kauze, přičemž jeho jmenování do důležité pozice v městské společnosti s ročním obratem přes 15 miliard korun vyvolává znepokojení.

Koaliční Piráti se proti tomuto jmenování otevřeně postavili, poukazují na Schmalzovu problematickou minulost a obavy z možných střetů zájmů. Jejich nesouhlas vyjadřuje pochybnosti o tom, zda by Schmalz měl hájit zájmy Pražanů, zejména vzhledem k jeho minulému působení v energetickém sektoru. Navíc Schmalzův návrh na pozici byl předložen navzdory jeho minulým skandálům, včetně obvinění z korupce a podezření z neetického jednání v souvislosti s jeho podnikatelskými aktivitami.

Situace je komplikována tím, že Piráti a hnutí STAN, součásti koalice vedení města, nebyli původně pro jeho podporu. V případě, že by byl Schmalz jmenován, mohl by to být signál pro další politické napětí v rámci městské správy. Tento případ zdůrazňuje potřebu transparentnosti a etických standardů v procesu jmenování do klíčových pozic veřejných společností.