Česká republika jedná se švédskou vládní agenturou o prodloužení pronájmu stíhacích letounů Gripen C/D po roce 2027, s cílem dosáhnout dohody nejpozději do konce příštího roku. Pronájem 14 gripenů, který končí v roce 2027, by měl být prodloužen až do roku 2035, což odpovídá technické životnosti letounů. Nicméně, ekonomická ředitelka ministerstva obrany Blanka Cupáková upozornila, že cena pronájmu po prodloužení smlouvy stoupne o 30 až 40 procent, což vyvolává otázky o efektivitě výdajů a možné korupci.

Kritika se zaměřuje nejen na zvyšující se náklady, ale také na fakt, že celý proces probíhá bez výběrového řízení a bez možnosti využití konkurence, což by mohlo vést k lepším finančním a technologickým podmínkám. Toto rozhodnutí je zvláště kontroverzní vzhledem k nedávnému schválení vládou nákupu 24 letounů F-35 za 150 miliard korun, přičemž celkové náklady na jejich pořízení a provoz do roku 2069 by měly dosáhnout 322 miliard korun.

Opozice v Sněmovně, včetně předsedů Výboru pro obranu Josefa Fleka (STAN) a Výboru pro bezpečnost Pavla Žáčka (ODS), vyjádřila obavy nad nedostatkem transparentnosti a potenciální korupcí. Navíc, nebyla zvažována alternativa dočasného střežení vzdušného prostoru letadly NATO do doby dodání F-35, což by mohlo poskytnout flexibilnější a možná i ekonomičtější řešení.

Debata se nyní točí kolem otázek, zda jsou rozhodnutí o prodloužení pronájmu Gripenů a nákupu F-35 ekonomicky opodstatněná, a zda nejsou zatížena rizikem korupce a plýtvání veřejných prostředků. Vláda a ministerstvo obrany trvají na tom, že tyto kroky jsou v nejlepším zájmu země a její obranné schopnosti, ale kritici poukazují na nedostatek průhlednosti a účinnosti v procesu rozhodování.

Protikorupční linka | Kontroverzní Prodloužení Pronájmu Gripenů: Korupční Obavy a Nákladné Plány" (protikorupcnilinka.cz)

Historie zpráv:

14. 5. 2014
Praha - Za údajnou korupci při pořízení armádních stíhaček JAS-39 Gripen nikdo obviněn nebude. 

5. 3. 2009
Vídeň/Praha - Zatčení rakouského lobbisty Alfonse Mensdorffa-Pouillyho by mohlo pomoci také českým policistům. Ti stále prověřují několik let staré podezření, že pořízení letounů Gripen pro českou armádu provázela i mezi českými politiky korupce. A právě Mensdorff-Pouilly, obviněný z praní špinavých peněz, by mohl v případu poskytnout klíčová svědectví.

17. 6. 2009

Praha/Stockholm - Může to být jedna z největších polistopadových afér. Švédská televize zveřejnila v roce 2007 závažné indície, které ukazují na korupci, která doprovází prodej švédských stíhacích letounů značky Gripen.

Letounů, které si pronajala i česká armáda - a už při domlouvání kontraktu před šesti lety začali politici naznačovat, že se jejich podporu tomuto typu strojů snažil někdo koupit. Nyní, o dva roky později, přidali Švédové první důkaz, že se "sympatiemi" Čechů se skutečně obchodovalo.

Projděte si přehled nejpodstatnějších článků, které ke kauze připravili reportéři Aktuálně.cz:
(kliknutím na příslušnou položku se dostanete rovnou do vybrané kapitoly)