Pavel Blažek, ministr spravedlnosti za ODS, je předmětem vyšetřování policie kvůli možné korupci a nekalým praktikám s majetkem města Brna, což vyšetřuje Národní centrála proti organizovanému zločinu. Vrchní státní zastupitelství v Olomouci, které Blažek dlouhodobě kritizuje, dohlíží na tento případ. Transparency International upozorňuje na možný střet zájmů, jelikož Blažek se snaží ovlivnit personální obsazení v těchto institucích.

Po odchodu Ivo Ištvana z funkce vedoucího olomouckého Vrchního státního zastupitelství Blažek podmiňoval jmenování nástupce provedením změn, včetně personálních. Ministerstvo spravedlnosti vydalo pouze část analýzy fungování Vrchního státního zastupitelství, což vyvolalo kritiku ze strany Ištvana a nejvyššího státního zástupce Igora Stříže.

V současné době Blažek žádá o informace týkající se brněnského případu, který se týká i některých členů ODS. Toto počínání je vnímáno jako nepřijatelný zásah do nezávislosti vyšetřování. Transparency International v reakci na tuto situaci vyzvala premiéra Petra Fialu k Blažkovu odvolání. Organizace systematicky sleduje Blažkovo působení ve vztahu k vrchním státním zastupitelstvím a požaduje podrobnější informace o jeho rozhodnutích týkajících se těchto institucí.