Švédský vězeňský systém čelí nebývalé krizi. Kvůli akutnímu nedostatku místa v celách, věznicích a policejních arestech se Kriminalvården, švédská vězeňská služba, nachází v situaci, kdy je nucena připravovat neortodoxní řešení – umisťovat vězně do tělocvičen transformovaných na provizorní ubytovací prostory.


Tato nouzová opatření, zahrnující umístění vězňů na patrové postele nebo na dvojité matrace položené přímo na podlahu tělocvičen, vyvolávají obavy z výrazného nárůstu napětí a agresivity mezi vězni. Torbjörn Nyberg, vedoucí operativní koordinace Kriminalvården, potvrzuje, že vzhledem k přetížení vězeňských zařízení po celé zemi byla tato krajní opatření zavedena jako dočasné řešení krize.


Situace je obzvláště kritická v Regionu Syd a Regionu Stockholm, kde musela policie kvůli plným arestům žádat o uvolnění dalších míst pro zadržení. V některých případech byli zadržení přesunuti do policejních cel, což vedlo k dalšímu přetížení těchto zařízení.


Zprávy o umisťování vězňů do tělocvičen vyvolaly mezi zaměstnanci vězeňské služby značné obavy. Personál se obává, že správa tak velkého počtu vězňů na omezeném prostoru vede k vysokému riziku konfliktů a násilí. Nyberg zdůrazňuje, že je nezbytné zvýšit pohotovost a připravit se na možné komplikace, aby se zajistilo, že tato dočasná řešení proběhnou co nejklidněji a nejbezpečněji.


Zatímco Kriminalvården se snaží najít trvalé řešení pro narůstající počet zadržených, situace odhaluje hlubší problémy ve švédském vězeňském systému, včetně nedostatečné kapacity a infrastruktury. V kontextu mezinárodních standardů je umisťování vězňů do společných ubytovacích prostor neobvyklé a v evropských zemích se takové praxe obvykle vyhýbají. Tato krize tak staví Švédsko před závažnou výzvu, jak zvládnout rostoucí počet vězňů bez ohrožení jejich bezpečnosti a lidských práv.