Vastauksena jatkuviin taloudellisiin ja sotilaallisiin haasteisiin, joita Ukraina kohtaa, Kiova pyytää Euroopan unionia tarkistamaan nykyistä pakolaispolitiikkaansa. Tavoitteena on mahdollistaa monien ukrainalaisten kansalaisten paluu, mikä on välttämätöntä maan talouden elvyttämiseksi ja puolustusvoimien vahvistamiseksi. Tämä pyyntö tulee ajankohtana, jolloin on kiireellistä käsitellä Venäjän konfliktista johtuvaa tilannetta.


Yli neljän miljoonan pakolaisen, jotka ovat löytäneet suojaa EU-maista sodan alusta lähtien helmikuussa 2022, Ukrainan hallitus korostaa EU:n toimenpiteiden mukauttamisen tarvetta tukemaan näiden henkilöiden paluuta. Tämä ehdotus tulee, kun EU on jatkanut ukrainalaisten pakolaisten suojelua maaliskuuhun 2025 saakka. Presidentti Zelenskyi ja hänen hallituksensa vaativat nyt ukrainalaisten nopeaa paluuta auttaakseen maata selviytymään taloudellisista ongelmista ja vahvistamaan heikentyneitä sotilasjoukkoja.


Taloudellisten vaikutusten lisäksi, joita suuri työvoiman poistuminen aiheuttaa, Ukrainan armeija kohtaa myös sotilaiden puutetta. Presidentti Zelenskyi on viitannut tarpeeseen mobilisoida lisää puoli miljoonaa miestä. Olemassa olevat poikkeukset ja kiertotiet, jotka mahdollistavat asevelvollisuusikäisten miesten välttämisen armeijasta, kuitenkin monimutkaistavat tilannetta.


Ukraina suunnittelee myös uuden mobilisaatiolain käyttöönottoa, joka kiristää rangaistuksia armeijapalvelusta välttämisestä, ja lisää painetta EU:lle tukea kansalaistensa paluuta. Nämä toimenpiteet heijastavat syvää huolta väestön vähenemisestä, joka oli jo havaittavissa ennen konfliktin alkua ja saattaa jatkua. Taistelussaan suvereniteetistaan ja taloudellisesta elpymisestään Ukrainan hallitus pyrkii hyödyntämään kaikkia käytettävissä olevia resursseja.