Ruotsissa terroristiuhan taso on nostettu neljään viidestä. Tämän seurauksena poliisi on ilmoittanut täydestä laukkukiellosta kaikissa suurissa tapahtumissa.

"Tämä aiheuttaa sopeutumishaasteita," sanoo Ruotsin jääkiekkoliigan toimitusjohtaja, Gabriel Monidelle, SVT Sportille. Kielto koskee mm. jalkapallon Allsvenskan-liigaa, SHL:ää ja maajoukkueiden otteluita.

Jääkiekkoliiga Allsvenskan on ensimmäinen, joka ottaa käyttöön tämän järjestelyn, ja sillä on täysi seitsemän ottelun kierros vielä tänään.

"Seuramme ovat valitettavasti saaneet paljon kokemusta nopeasta sopeutumisesta viime vuosien pandemian aikana, mutta nyt heillä on alle vuorokausi aikaa mukautua. Kuitenkin uskon, että emme kohtaa ongelmia," Monidelle sanoo.


Koskee myös käsilaukkuja

Poliisi tiedottaa verkkosivuillaan, että päätös koskee suuria urheilutapahtumia (kaikki maajoukkueen tasolla) ja suuria konsertteja.

Erityisesti kielto koskee liigoja kuten Allsvenskan, Superettan, Ruotsin jalkapallo-cupin, SHL:n, jääkiekkoliiga Allsvenskanin, Hockeyettanin, erilaisia eurooppalaisia kilpailuja ja kansainvälisiä otteluita kunkin urheilulajin osalta. Kielto on voimassa toistaiseksi ja koskee myös käsilaukkuja.

"On selvä ohjeistus ja uhkatason ollessa neljä, ei ole kysymystä siitä," sanoo Johan Lindvall, Ruotsin huippufutballin pääsihteeri (Sef).


Poikkeuksia voidaan tehdä

Sef selvittää, miten seurat voivat saada tukea. Ruotsin jalkapallokaudella on vielä kaksi kierrosta jäljellä.

Ruotsin jääkiekkoliitto ilmoittaa verkkosivuillaan:

"Laukkujen tuonti otteluihimme on nyt täysin kielletty. Tämä poliisin päätös koskee kaikkia suuria urheilutapahtumia. Poikkeuksia voidaan tehdä vain lääketieteellisistä syistä ja laukun tarkastuksen jälkeen."