Zdroj: https://centralnyregisterdlznikov.sk

BRATISLAVA - V lednu 2018 byl znalec Ondrej Balog odsouzen k deseti letům vězení v souvislosti s prodejem platinových sitiek, který se odehrál za vlády Ivety Radičové. Ačkoli od vynesení rozsudku uplynulo již šest let, kauza dosud nenašla své definitivní uzavření. Nyní se však zdá, že se kauza na soudě znovu pohnula.


Správa státních materiálních rezerv pod vedením nominantky SDKÚ Evy Hrinkovej v roce 2011 prodala vzácnou platinu jako nadbytečný majetek. Znalec ocenil platinové sitka jako běžné technické součástky.


V elektronické aukci je za necelých 668 tisíc eur zakoupila firma Heneken podnikatele Michala Hudoby, který byl v té době blízký SDKÚ a ve věku dvaceti sedmi let disponoval stovkami tisíc eur na nákup platiny. Tržní hodnota platiny přitom byla zhruba tři miliony eur. Firma předložila vítěznou nabídku sekundu před koncem aukce.


Kauzu odhalila televize Markíza. Na otázku reportéra, zda je běžné, že ve svém věku disponuje stovkami tisíc eur, Hudoba odpověděl: "No určitě, bez problémů."


Po skandálu přišla šéfka úřadu Hrinková o funkci, ale vyšetřování se jí nedotklo. Policie obvinila vedle znalce Baloga také vedoucího služebního úřadu materiálních rezerv Juraje Lettricha a úředníka Jána Koritka.


Soudní proces v kauze platinových sitiek se na Okresním soudu Bratislava I vleklo. Když v lednu 2018 konečně padl verdikt, byl za vinného uznán pouze znalec Balog. Lettrich byl soudem osvobozen a úředník Koritka byl kvůli dlouhodobé pracovní neschopnosti vyloučen na samostatné řízení, na které se zapomnělo.


V říjnu 2019 krajský soud na základě odvolání původní verdikt zrušil a nařídil kauzu znovu projednat.


Od té doby se nic nedělo. Případ byl přidělen problematickému soudci Stanislavu Dutkovi, který byl disciplinárně stíhán za vážné chyby v jiných věcech. Hrozilo mu odvolání z funkce, ale vyhnul se tomu odchodem do důchodu.


Nový soudce převzal spis v červnu 2020 a poté znovu v listopadu 2022, ale stále se nic nedělo. Trestní sekce Okresního soudu Bratislava I byla dlouhodobě známá mnohaletými zpožděními kvůli špatné personální situaci a velkému množství kauz.


Nyní, po změně soudní mapy a vzniku Městského soudu Bratislava I, který nyní řeší všechny trestní věci z celého města, byl spis znovu sjednocen a začalo se jednat.


"Soud prověří skutečnosti související s připojenou trestní věcí. Zejména zda je obžalovaný z hlediska zdravotního stavu schopen účastnit se hlavního líčení," uvedl mluvčí soudu Pavel Adamčiak. Poté bude podle něj vytýčen nový termín hlavního líčení.


Kauza platinových sitiek se tedy po více než dvanácti letech vrací na soud, aby se konečně dočkala rozuzlení.