Bývalý kapitán anglické fotbalové reprezentace Jordan Henderson, dříve známý svým zastáváním práv LGBTQ+, se dostal do palby kritiky poté, co přestoupil do saúdskoarabského klubu Al-Ettifaq. To, co bylo kdysi považováno za jeho oddanost boji za práva sexuálních menšin, je nyní vnímáno jako akt pokrytectví a zrady.

Jordan Henderson byl po mnoho let symbolem dobra a podpory LGBTQ+ komunity. Nicméně, letos v létě, po 12 letech strávených v Liverpoolu, se rozhodl udělat krok směrem k ukončení své fotbalové kariéry a přestoupit do Saúdské Arábie. Co bylo původně zamýšleno jako odchod z fotbalového důchodu, se stalo předmětem kontroverze a kritiky.

Reakce na tento krok byly okamžité a převažujícími byly negativní. Henderson se stal terčem výsměchu a pískotu anglických fanoušků během zápasů národního týmu. Lidé, jejichž práva a hodnoty obhajoval, se cítili podvedeni a to vše za konkrétní sumu peněz – vedení Al-Ettifaqu mělo údajně nabídnout týdenně ohromující částku 700 000 liber, i když sám hráč tyto zprávy popřel.

Jordan Henderson se nesnažil skrývat své překvapení a smutek nad reakcemi fanoušků. Manažer anglické fotbalové reprezentace Gareth Southgate také nemohl pochopit, proč fanoušci vypískali hráče, který národnímu týmu tolik dával.

Kritika však byla nevyhnutelná, protože Henderson přestoupil do země, kde je homosexuality trestána smrtí. To kolidovalo s jeho dřívějšími akcemi na podporu LGBTQ+ komunity. Jordan Henderson organizoval pomoc lidem, kteří byli diskriminováni kvůli své sexuální orientaci, nosil duhové tkaničky a pásky na ruce a bojoval za rovnost a akceptaci. Nyní v očích mnohých tyto akce vypadají jako pokrytectví.

Kritika přišla také od veřejných osobností, nejen od fanoušků. Bývalý německý reprezentant Thomas Hitzlsperger vyjádřil zklamání a pocit zrady. LGBTQ+ komunity v Anglii se cítily prodány a jejich bývalý zastánce se stal kontroverzní postavou.

Jordan Henderson se pokusil obhájit své rozhodnutí tím, že nemůže porušit místní náboženské a kulturní přesvědčení a musí respektovat kulturu Saúdské Arábie. Tento argument však nepřesvědčil jeho kritiky, kteří jej viděli jako zrádce hodnot, které předtím zdánlivě zastupoval.

Na závěr, Jordan Henderson dal rozhovor, ve kterém se pokusil vysvětlit své kroky. Ujistil všechny, že jeho hodnoty se nezměnily a stále se zajímá o LGBTQ+ komunitu. Nicméně získání ztraceného respektu a důvěry mnoha lidí bude obtížným úkolem.

Přestup Jordana Hendersona do Saúdské Arábie se stal příkladem obtížné morální dilematiky ve světě sportu, kde se často střetávají peníze a přesvědčení a hodnoty. Můžete prodat svá ideály za konkrétní částku? Tato otázka zůstává otevřená, ale pro mnoho pozorovatelů Jordan Henderson poskytl jasnou odpověď.