Švédsko v poslednej dobe zaznamenalo alarmujúci nárast ozbrojených konfliktov medzi gangmi prisťahovalcov, ktoré bojujú o kontrolu nad drogovým trhom. Obzvlášť znepokojujúcim trendom je stále väčšie zapojenie detí do týchto násilných zločinov, pričom deti už od desiatich rokov sa zúčastňujú na činnostiach od krádeží po chladnokrvné vraždy. Tento vývoj zdôrazňuje, aké ľahké je pre kriminálne gangy naverbovať a využiť neplnoletých na svoje nelegálne účely.


Mladí ľudia sú lákaní sľubmi vzrušenia, statusu a finančnej odmeny. Mnohé z týchto detí sú zúfalé nájsť príslušnosť alebo zarobiť peniaze, čo ich robí ľahkými cieľmi pre manipulatívne taktiky gangov. 'Máš len pätnásť, brat. Budeš vo väzení len dva mesiace, potom budeš zase vonku a budeš mať peniaze,' sú typy správ, ktoré reportéri denníka Dagens Nyheter našli v chatových skupinách, kde komunikujú kriminálni lídri.
Je to cez tieto siete, že zločinci naverbovávajú deti na vykonanie ich 'špinavej práce', čo ďalej zdôrazňuje, aké ľahké sa pre gangy stalo najať mladých delikventov s minimálnymi následkami pre samotné gangy.