Izraelské obranné síly pokračovaly v noci na sobotu ve svých náletech na palestinské Pásmo Gazy. Toto pokračující bombardování přišlo po oznámení Izraele o zabití několika teroristů z hnutí Hamás. Hamás tvrdí, že jeden z nočních náletů zabil 18 lidí v uprchlickém táboře Nuseirat, a izraelské síly pokračují v dělostřeleckých útocích na severní a střední části Gazy.

Podle zpravodaje stanice Al-Džazíra, Izrael intenzivně bombarduje město Džabálija, přičemž se snaží postoupit do města ze západu i východu. V důsledku těchto akcí byly přerušeny komunikační linky v oblasti.

Rada bezpečnosti OSN po několika odkladech schválila rezoluci, která vyzývá k poskytnutí větší humanitární pomoci pro Gazu, avšak rezoluce neobsahuje výzvu k příměří nebo k dočasnému zastavení bojů. Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus reagoval na tuto situaci výzvou k dočasnému zastavení bojů, zdůrazňujíc závažnost humanitární situace.

Izraelské síly zahájily nálety na Gazu po útoku Hamásu na Izrael v říjnu, který si vyžádal životy nejméně 1 200 civilistů. Hamás údajně unesl asi 250 osob do Pásma Gazy, z nichž více než 130 je stále zadržováno.

Podle zpráv ovládaných Hamásem, počet mrtvých v Gaze od zahájení izraelských operací přesáhl 20 tisíc. Konflikt proměnil velkou část Gazy v ruiny a v důsledku bombardování muselo 1,9 milionu obyvatel opustit své domovy.

UNICEF varuje, že nejméně deset tisíc dětí do pěti let v Gaze čelí hrozbě podvýživy, která by je mohla ohrozit na životě. Tato situace je považována za katastrofální. Navíc, existují obavy o výživu více než 155 tisíc těhotných a kojících matek.

Celkově se situace v Gaze vyvíjí do hluboké humanitární krize, která si vyžádala tisíce obětí, včetně mnoha dětí a žen. Mezinárodní společenství je vyzýváno k okamžité akci za účelem zmírnění utrpení obyvatel Gazy.