İsveç, son zamanlarda uyuşturucu piyasasının kontrolü için mücadele eden göçmen çeteleri arasında silahlı çatışmalarda endişe verici bir artış gördü. Özellikle rahatsız edici bir eğilim, on yaşındaki çocukların bile hırsızlıktan soğukkanlı cinayetlere kadar çeşitli suç faaliyetlerine katıldığı bu şiddet suçlarına çocukların giderek artan katılımıdır. Bu gelişme, suç çetelerinin yasa dışı amaçları için küçükleri nasıl kolayca işe alıp kullanabileceklerini vurgulamaktadır.


Gençler, heyecan, statü ve maddi ödül vaatleriyle cezbolmaktadır. Bu çocukların birçoğu ait olma veya para kazanma ihtiyacı içinde oldukları için, çetelerin manipülatif taktiklerine kolay hedef olmaktadırlar. 'Sadece on beş yaşındasın, kardeşim. En fazla iki ay hapis yatacaksın, sonra tekrar dışarı çıkıp paranı alacaksın,' Dagens Nyheter gazetesi muhabirlerinin, suç liderlerinin iletişim kurduğu sohbet gruplarında bulduğu mesajlar bu türdendir.
İşte bu ağlar aracılığıyla suçlular, çetelerin 'kirli işlerini' yapmak için çocukları işe almakta, bu da çetelerin kendilerine azami yaptırımla genç suçluları işe almanın ne kadar kolay olduğunu daha da vurgulamaktadır