Arbetsförmedlingen Vidtar Åtgärder för Stramare Bidragskontroll
I en värld där miljarder kronor i arbetslöshetsersättningar betalas ut varje år, blir det allt viktigare för Arbetsförmedlingen att säkerställa att dessa medel används korrekt. Med över 332 000 registrerade arbetslösa och en växande efterfrågan på arbetskraft, särskilt i Norrland, står myndigheten inför utmaningen att balansera behov och resurser.

Enligt svensk lag ska personer som är arbetslösa under längre perioder bredda sin jobbsökning, både geografiskt och yrkesmässigt. Arbetsförmedlingen har dock kritiserats för bristande uppföljning av dessa riktlinjer, vilket IAF:s generaldirektör Mathias Wahlsten har påpekat.

Trots utbetalning av 14,4 miljarder kronor till 227 700 individer under det senaste året, har myndighetens fokus legat mer på antalet ansökningar än på kvaliteten på dessa sökningar, enligt Wahlsten.


Förbättringsplan och Framtida Visioner

Linda Schön Doroci, direktör på Arbetsförmedlingen, bekräftar att en handlingsplan är under utveckling. Hon understryker att förbättrad uppföljning av det geografiska sökområdet är en nyckelfaktor som myndigheten måste fokusera på.

För att effektivisera processen planerar Arbetsförmedlingen att implementera förbättrade IT-system senast våren 2024. Dessa förändringar syftar till att bättre matcha arbetssökande med lediga tjänster över hela landet, särskilt i regioner med hög efterfrågan på arbetskraft.

Mathias Wahlsten uttrycker en försiktig optimism om myndighetens förmåga att ställa rätt krav på arbetssökande. Linda Schön Doroci tillägger att framgången också beror på hur väl arbetssökande och arbetsgivare kan koordineras. Hon påminner också om att det finns en brist på arbetskraft inom många yrken över hela landet.