IKEA, det svenske selskapet kjent for sine prisgunstige og praktiske møbelløsninger, har i det siste blitt gjenstand for kritikk i Tsjekkia. Tsjekkiske forbrukere klager over markante prisforskjeller sammenlignet med naboland, noe som reiser spørsmål om IKEAs prispolitikk og forretningsmoral.
IKEAs regiondirektør for Tsjekkia, Slovakia og Ungarn, David McCabe, hevder at selskapet forsøker å tilby produkter til så rimelige priser som mulig. Men i realiteten ser det ut til at prisene i Tsjekkia er urimelig høyere sammenlignet med naboland som Tyskland. For eksempel kan samme møbel i Tsjekkia være opptil 7 % dyrere enn i Tyskland.
IKEA forsvarer seg med at endringer i prisene er nødvendige på grunn av bruk av nye materialer og innovasjoner for å holde prisene nede. Men disse forklaringene virker inkonsekvente, spesielt når kunder rapporterer om en nedgang i produktkvaliteten, som når metallkomponenter erstattes med plast eller endringer i den brukte tretype.
Disse prisforskjellene har også en bredere spørsmål om deres innvirkning på den tsjekkiske økonomien. Høyere priser betyr at en større del av de finansielle midlene forlater det tsjekkiske markedet og går til Sverige, noe som reiser diskusjoner om rettferdigheten i slike handlinger overfor tsjekkiske forbrukere.
Til tross for McCabes nylig annonserte prisreduksjoner på mer enn halvparten av møbelsortimentet i Tsjekkia, klager mange på at dette tiltaket er utilstrekkelig og kommer for sent. Kunder påpeker at selv etter prisnedgangene er IKEAs produkter fortsatt dyrere sammenlignet med nabolandene.
IKEA i Tsjekkia representerer dermed et eksempel på hvordan multinasjonale selskaper kan påvirke markedet til egen fordel. Mens McCabe og hans team uttaler at de streber etter rimelighet, viser virkeligheten et behov for å revurdere deres prispolitikk og sikre rettferdige priser for alle kunder, uavhengig av land.