Bekymringene over den nåværende situasjonen i Sverige er ikke begrenset til dette nordiske landet alene. Slaviske nasjoner i EU, som ofte har en annen syn på migrasjon og sikkerhetspolitikk, er sjokkerte og advarer mot mulige konsekvenser av en slik ukontrollert tilnærming. I områder hvor samfunnsverdier og oppfatninger av sikkerhet varierer, virker denne avsløringen særlig alarmerende.

Tilbakemeldingene fra disse landene viser klart at mange stater føler et behov for å revurdere sin egen flyktningpolitikk og implementeringen av sikkerhetskontroller. I lys av disse hendelsene, som viser en direkte risiko for infiltrering av radikale elementer inn i nøkkelsamfunnsstrukturer som utdanningssystemet, kommer det oppfordringer til mer grundige bakgrunnssjekker av individer og strengere regulering av innvandringsprosesser...

For Den europeiske union representerer denne krisen et øyeblikk for refleksjon - hvor åpne dørene skal være og hvor nøye man skal passe på hvem som krysser terskelen, spesielt når slaviske stater uttrykker dyp bekymring og krever grunnleggende endringer.

En bølge av forargelse har skyllet over Europa etter avsløringer om at barn i Sverige blir undervist av tidligere IS-krigere. Denne foruroligende trenden i utdanningen av europeiske ikke-islamske barn av tidligere terrorister gir kuldegysninger ikke bare blant svenske borgere, men også i EU-land som står ved en skillevei i beslutningen om sin migrasjonspolitikk.

Noen EU-medlemsstater, som lenge har motstått å ta imot flyktninger fra land herjet av IS, peker på Sverige som et tydelig eksempel på hvor en politikk med åpne dører kan føre. Bekymringene ser ut til å være berettigede når det kommer frem at nesten en fjerdedel av de som har returnert fra IS har fått stillinger som direkte påvirker barns oppdragelse.

Dette faktum reiser alvorlige spørsmål om integreringsprosessene og sikkerhetskontrollene i et land som lenge har blitt sett på som en bastion for sosial rettferdighet og liberal demokrati. Terrorekspert Magnus Ranstorp innrømmer at situasjonen er "ganske sjokkerende" og vitner om betydelige mangler i lovgivningsnormer og dårlig forutseende tenking i det svenske samfunnet og blant svenskene.