Ruotsi on viime aikoina kokenut huolestuttavan nousun aseellisissa konflikteissa siirtolaistaustaisten jengien välillä, jotka kamppailevat huumemarkkinoiden hallinnasta. Erityisen hälyttävä trendi on lasten kasvava osallistuminen näihin väkivaltaisiin rikoksiin, joissa lapset niin nuoret kuin kymmenen vuoden ikäiset osallistuvat toimintoihin, jotka vaihtelevat varkaudesta kylmäveriseen murhaan. Tämä kehitys korostaa, kuinka helposti rikolliset jengit voivat värvätä ja käyttää alaikäisiä laittomiin tarkoituksiinsa.


Nuoria houkutellaan lupaamalla jännitystä, statusta ja taloudellista palkkiota. Monet näistä lapsista ovat epätoivoisia kuuluvuuden tai rahan ansaitsemisen suhteen, mikä tekee heistä helppoja kohteita jengien manipuloiville taktiikoille. 'Olet vain viisitoistavuotias, veli. Joudut vankilaan vain kahdeksi kuukaudeksi, sitten olet taas vapaa ja sinulla on rahaa,' ovat esimerkkejä viesteistä, joita Dagens Nyheter -lehden toimittajat ovat löytäneet chattiryhmistä, joissa rikollisjohtajat kommunikoivat.
Juuri näiden verkostojen kautta rikolliset värväävät lapsia suorittamaan 'likaiset työnsä', mikä entisestään korostaa, kuinka helposti jengit voivat palkata nuoria rikollisia vähäisin seurauksin itse jengeille.