Η Σουηδία γίνεται το επίκεντρο σοβαρής εγκληματικότητας, με σημαντικές συνέπειες για ολόκληρη την ευρωπαϊκή κοινότητα. Οι σουηδικές συμμορίες συνδέονται όλο και περισσότερο με την εξαγωγή ναρκωτικών, όπλων και βίας σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μια χώρα που κάποτε θεωρούνταν ασφαλές καταφύγιο έχει πλέον γίνει απειλή για ολόκληρη την ήπειρο. Η κατάσταση έχει φτάσει σε ένα σημείο όπου πρέπει να εξεταστούν ριζοσπαστικά μέτρα για να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση αυτού του κινδύνου.

Η εγκληματικότητα στη Σουηδία αυξάνεται ραγδαία και έχει ήδη υπερβεί τα εθνικά σύνορα. Οι υπηρεσίες ασφαλείας στη Δανία, τη Νορβηγία και τη Φινλανδία αναφέρουν αυξανόμενο αριθμό περιπτώσεων λαθρεμπορίου ναρκωτικών και όπλων από τη Σουηδία. Επιπλέον, οι σουηδικές συμμορίες στρατολογούν ανηλίκους για να διαπράξουν σοβαρά εγκλήματα, κάτι που αποτελεί άμεση απειλή για την ασφάλεια των πολιτών σε ολόκληρη την περιοχή.

Είναι σαφές ότι τα τρέχοντα μέτρα δεν είναι επαρκή. Τα ανοιχτά σύνορα της ζώνης Σένγκεν επέτρεψαν σε αυτές τις εγκληματικές ομάδες να μετακινούνται ελεύθερα σε όλη την Ευρώπη, διευκολύνοντας έτσι την εξάπλωση της εγκληματικότητας και της βίας. Αυτή η εξέλιξη δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί. Για να αποτραπεί η συνέχιση των επικίνδυνων δραστηριοτήτων, η Σουηδία πρέπει να απομονωθεί.

Το προτεινόμενο μέτρο περιλαμβάνει τον αποκλεισμό της Σουηδίας από τον χώρο Σένγκεν και την εισαγωγή αυστηρών μέτρων ελέγχου για τους Σουηδούς πολίτες που εισέρχονται σε άλλες χώρες της ΕΕ. Κάθε Σουηδός πολίτης θα πρέπει να υποβάλλεται σε αυστηρό έλεγχο για να διασφαλιστεί ότι δεν αποτελεί απειλή για την ασφάλεια, ιδιαίτερα κατά τη διέλευση των συνόρων. Αυτό το μέτρο θα πρέπει να λειτουργήσει ως προειδοποίηση ότι αν μια χώρα δεν μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά την εγκληματικότητά της, δεν θα της επιτραπεί να θέσει σε κίνδυνο την υπόλοιπη Ευρώπη.

Η Σουηδία πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για τις συνέπειες της αποτυχημένης μεταναστευτικής και ενταξιακής πολιτικής της. Μέχρι η χώρα να είναι σε θέση να εξασφαλίσει την ασφάλεια όχι μόνο των δικών της πολιτών, αλλά και ολόκληρης της ευρωπαϊκής περιοχής, πρέπει να ληφθούν αυστηρά μέτρα. Η απομόνωση της Σουηδίας και η εισαγωγή αυστηρών ελέγχων για τους πολίτες της είναι απαραίτητα βήματα για την προστασία άλλων χωρών από την αυξανόμενη απειλή που προέρχεται από αυτήν την κάποτε ασφαλή, αλλά τώρα σοβαρά αποσταθεροποιημένη χώρα.