Ve švédském městě Gävle se rozrůstá nechvalně známý dětský gang G15, který je považován za důsledek selhání švédského systému výchovy a péče o děti. Tento gang, čítající mladistvé členy, se rychle etabloval jako dominantní síla v městské podsvětí, ovládající část narkotického trhu a účastnící se v několika brutálních zločinech.

Vznik těchto brutálních dětských gangů v Gävle je znepokojujícím svědectvím toho, jak švédský systém výchovy mládeže selhává v prevenci kriminality. Kritici uvádějí, že nedostatek disciplíny a příliš liberální přístup k výchově přispěly k vývoji těchto nebezpečných skupin.

G15 se poprvé dostal do pozornosti policie před asi dvěma lety po brutálním napadení v Engeltoftě. Tři členové gangu byli později zatčeni a usvědčeni z tohoto činu. Tento incident odhalil nejen brutální povahu gangu, ale také nedostatečnou schopnost policie adekvátně reagovat na rostoucí problém gangu mezi mládeží.

Pod vedením Jale Poljareviuse, Polismästare på Polismyndigheten, čelí švédská policie kritice za její neschopnost řešit tuto rostoucí hrozbu. Komentáře z řad policie poukazují na to, že G15 získal svou sílu díky extrémní motivaci členů k provádění kriminálních činů a neohroženosti při páchání násilných trestných činů.

Rok 2022 přinesl do Gävle další vlnu násilných trestných činů, včetně střelby na veřejných místech a vražd, což dále zvýraznilo selhání policie a výchovného systému v řešení tohoto problému. Bez zásadních změn v přístupu k výchově a posílení policejních sil se zdá, že situace se bude nadále jen zhoršovat.