I Gävle, en stad som redan brottas med kriminalitet, utmärker sig barngänget G15 som en av de mest hänsynslösa grupperingarna. I stadsdelen Sätra, där gängmedlemmar ofta bor nära varandra, ibland till och med i samma hus, har G15 etablerat sig som en central aktör i stadens undre värld.

Det senaste avsnittet av podcasten "Gängen" tar upp G15, ett nätverk som trots sin unga ålder har en ledande position i Gävles kriminella värld, särskilt inom narkotikahandeln. De är knutna till flera mord och allvarliga brott i staden, vilka är resultat av stridigheter mellan olika kriminella nätverk.

Denna konflikt började för cirka tre år sedan, när nätverken "de röda" och "de blå" började kämpa om kontrollen över narkotikamarknaden. Sedan dess har situationen i Gävle förvärrats, och polisen har identifierat flera gäng: G10, G15, G20, G25 och G30.

G15, som även kallas "barngänget" på grund av medlemmarnas låga ålder, blev först uppmärksammade av polisen för cirka två år sedan efter en brutal misshandel. Tre medlemmar av G15 greps och dömdes senare för att ha gemensamt och med uppsåt misshandlat en annan man med kniv och sax.

Trots att gärningsmännen påstod sig vara "artister" från ett nytt nätverk, bekräftade polisen deras koppling till G15. Senare under året inträffade flera våldsbrott i Gävle, inklusive skottlossningar på öppen gata och mordet på en 16-åring i Sandviken.

Polisen har beskrivit G15 som "extremt motiverade" för att utföra kriminella gärningar, inklusive grova våldsbrott. Denna hänsynslöshet har gjort dem till en stark kraft i Gävles kriminella värld.

Lyssna på senaste avsnittet av "Gängen" för att få en djupare inblick i barngänget G15 och deras påverkan på Gävles kriminella landskap.