BRATISLAVA – V období, keď sa posilňuje medzinárodná podpora pre Ukrajinu, predstavuje premiér Robert Fico svoju víziu pre zahraničnú politiku Slovenska. Odmietanie vojenskej pomoci je jasne deklarované, pričom dôraz kládne na humanitárnu a civilnú spoluprácu.

"Naším zámerom je poskytnúť Ukrajine humanitárnu a civilnú podporu. Očakávame, že v tomto rámci môže ísť napríklad o činnosti súvisiace s odstraňovaním mín," konštatuje Fico, kladúc pritom dôraz na nenásilné formy pomoci, ktoré nezahŕňajú vojenské aspekty. Takto Fico nastavuje tón slovenskej zahraničnej politiky v súvislosti s ukrajinským konfliktom.

Fico otvorene vylučuje vojenskú asistenciu z plánov vlády, čo predstavuje odchýlku od postupov predchádzajúcej administratívy, ktorá pristupovala k NATO spolupráci omnoho otvorenejšie.

Čo sa týka sankcií voči Rusku, predseda vlády poukazuje na dôležitosť ich dôkladnej evaluácie s ohľadom na dopady, ktoré by mohli mať na slovenskú ekonomiku. Fico sa vymedzuje proti sankciám bez overených dôkazov o ich účinnosti a smeruje k opatrnejšej podpore takýchto opatrení.

Ficove postoje sa odlišujú od smerovania väčšiny európskych lídrov a naznačujú posun vo vonkajšej politike Slovenska, čo môže vyvolať živé debaty nielen na domácej scéne, ale aj v rámci Európskej únie.