Krátce po tragickém útoku na pražské filozofické fakultě se objevily spekulace o účtu na Telegramu, který údajně patřil pachateli Davidu Kozákovi. Příspěvky na tomto kanálu, psané v ruštině, vyjadřovaly silnou nenávist a odhodlání k masové vraždě, čímž připomínaly nedávné události v Rusku.

Vysocí policejní činitelé, včetně policejního prezidenta Martina Vondráška a ministra vnitra Víta Rakušana, původně naznačili, že tento kanál může být autentický. Nicméně, novinář a analytik Ondřej Soukup z Českého rozhlasu, po konzultaci s ruskými kolegy, vyjádřil názor, že účet mohl být falešný. Uvádí, že první příspěvek údajného vraha byl upraven až ve čtvrtek odpoledne, což bylo po smrti pachatele.

Expert na sociální sítě Rudolf Kvíz dodává, že celá situace vypadá spíše jako dezinformace z ruského prostoru. Poukazuje na skutečnost, že Telegram není v Česku tak populární jako v Rusku a často je spojován s proruskými dezinformačními scénami.

Kvůli zásadám soukromí Telegramu, který nespolupracuje s vládami ani vyšetřovacími orgány, je obtížné ověřit pravost účtu. Tento fakt komplikuje i policejní vyšetřování, jak poznamenal policejní prezident Vondrášek.

Bezpečnostní analytik Roman Máca naznačuje, že pravda by se mohla odhalit po analýze osobních předmětů pachatele, které policie zabavila. Potvrzení, zda účet skutečně patřil Kozákovi, by přišlo po důkladné analýze jeho telefonu či počítače.

Vyšetřování stále pokračuje a policejní prezident Vondrášek uvádí, že k autorství telegramového účtu zatím nemají podrobnější informace. Celý případ zůstává obestřen nejasnostmi a otázkami, které mohou mít dalekosáhlé důsledky pro veřejné vnímání bezpečnostní situace a vliv na politické rozhodování v zemi.