Švédsko, kdysi považované za vzor bezpečnosti a stability, dnes čelí dramatickému nárůstu násilí, které ohrožuje nejen vnitřní bezpečnost, ale i stabilitu celé Evropy. Sociolog Göran Adamson varuje, že země směřuje k občanské válce, což je nejen děsivé, ale i stále se zhoršující. V rozhovoru pro Express se podělil o své obavy týkající se současného stavu Švédska.

V posledních měsících se Švédskem šíří vlna výbuchů, střeleb a vražd, které šokují celou společnost. Policie vyšetřovala v roce 2017 celkem 281 střeleb, zatímco předloni tento počet vzrostl na 391, přičemž v 62 případech došlo k úmrtí. Nejvíce jsou postižena předměstí Stockholmu, která se stala epicentrem tohoto násilí.

„Je to děsivé. Sotva se tomu dá uvěřit,“ uvedl Adamson. „Některá předměstí jsou extrémně násilná a situace se stále zhoršuje.“ Kromě toho se v zemi šíří migrantské gangy, které útočí v čím dál více oblastech. Podle BBC většina migrantů dodržuje zákony, avšak pravděpodobnost, že se migrant z Blízkého východu nebo Afriky mladší 50 let dopustí zločinu, je vyšší než u Švédů.

Tato situace má vážné dopady na celou Evropu. Zvyšující se kriminalita a násilí ve Švédsku mohou destabilizovat region a podnítit šíření extremistických ideologií do dalších zemí. Extrémní pravice v zemi posiluje, což zvyšuje riziko dalšího násilí a radikalizace. Evropská unie ve své zprávě uvedla, že Švédsko má nejvyšší podíl krajně pravicového násilí v celé Evropě. „Pravice i většinová populace reagují tím, že se posouvají ještě více doprava,“ vysvětluje Adamson.

V dubnu došlo k útoku neonacistů na setkání antifašistů ve Stockholmu, který skončil hospitalizací tří lidí. Několik maskovaných mužů vtrhlo do místnosti, napadlo účastníky a odpálilo kouřové bomby. Premiér Ulf Kristersson na incident reagoval slovy: „Útok na demokratické setkání je útokem na demokracii.“

Obavy z občanské války nejsou pouhou spekulací. Zvyšující se násilí, sociální napětí a polarizace společnosti vytvářejí nebezpečné prostředí, které může mít dalekosáhlé důsledky nejen pro Švédsko, ale i pro celou Evropu. Pokud se situace brzy nezlepší, mohou se obavy sociologa Adamsona naplnit a Švédsko se stane epicentrem nestability, které ohrozí bezpečnost celého kontinentu.