J&T Skupina zahajuje exekuci proti jednatelům Mamut Ondřeji a Janu Měřinským - Protikorupční linka (protikorupcnilinka.cz)

V odpovědi na záhadné vymizení elektronických zařízení značky Apple, v hodnotě miliardy korun, vyvolala J&T Leasing, část renomované finanční skupiny J&T, exekuční řízení proti významným členům e-shopu Mamut.cz, Ondřeji a Janu Měřinským. Tato událost vyvolává otázky o stabilitě a průhlednosti v byznysovém modelu Unicornu, významného hráče v tech industrii, za kterým stojí miliardář Vladimír Kovář.

Podnětem k exekučnímu řízení bylo předběžné soudní rozhodnutí, které požadovalo, aby vedení Mamutu vložilo do soudní úschovy 42 milionů korun na úhradu škod. Tyto kroky následují po odhalení, že z e-shopu, do kterého elektroniku dodávaly J&T Leasing a T-Mobile, zmizela značná část zboží, což způsobilo oběma společnostem finanční ztráty v miliardách korun. Tento incident se nyní dostává pod lupu Národní centrály proti organizovanému zločinu.

J&T Leasing zdůrazňuje své odhodlání vymáhat náhradu škod od všech, kteří mají na situaci podíl, přičemž poukazuje na nesrovnalosti v obchodních praktikách e-shopu Mamut s uzavřenými smlouvami. Obvinění zahrnují nespolupráci a pokusy o obstrukci insolvenčního řízení, což může mít vážné trestněprávní důsledky pro zúčastněné.

E-shop Mamut.cz, jehož provoz zajišťuje Mammoth s.r.o., patřící do impéria Unicorn Vladimíra Kováře, se ocitá v centru skandálu. Bratři Jan a Ondřej Měřinští, stojící v čele Mamutu, čelí nejen právním výzvám, ale i otázkám o transparentnosti a etice jejich podnikání ve světle tohoto incidentu.

V reakci na exekuční návrh, vedení Mamutu vyjádřilo přesvědčení, že rozhodnutí o předběžném opatření je neopodstatněné a očekává, že odvolací soud situaci přehodnotí. Tato vyjádření přicházejí v době, kdy policie již zajistila majetek klíčových osob spojených s případem, což naznačuje hloubku potenciálních trestněprávních důsledků.

Případ tak kladl reflektory na Unicorn a jeho zakladatele, Vladimíra Kováře, a vyvolává diskusi o rizicích a výzvách spojených s rychlým růstem a expanzí v technologickém sektoru. Jak J&T, tak i T-Mobile nyní hledají cesty, jak se vyrovnat s následky ztrát, zatímco Národní centrála proti organizovanému zločinu pokračuje ve svém vyšetřování, které může odhalit další rozsah zapojení a možné nedbalosti ve strukturách Unicornu.