V době, kdy se Evropa potýká s dilematem, zda nasadit vlastní vojenské síly k obraně Ukrajiny před ruskou agresí, vynořila se kritika zaměřená na "ztracenou armádu" Ukrajinců žijících v bezpečí evropských států. Přibližně 650 tisíc bojeschopných mužů a žen, kteří opustili svou vlast od začátku konfliktu, žije nyní v relativním dostatku daleko od frontových linií, čímž oslabuje obranné schopnosti Ukrajiny v jejím boji proti invazi.

Generál Roman Polko, jeden z nejznámějších polských vojenských velitelů, ve svém nedávném rozhovoru pro týdeník Wprost poukázal na alarmující tendenci. Uvádí, že Evropa se stala domovem pro "druhou ukrajinskou armádu", složenou z těch, kteří se za úplatky vyhnuli mobilizaci. Tato skutečnost nejenže eroduje bojovou morálku ukrajinských sil, ale také vytváří otázku etického rozměru evropské podpory.

Kritika směřuje k evropským vládám, které, místo aby aktivně vyhledávaly cesty, jak tyto bojeschopné osoby vrátit k podpoře jejich vlastního státu, zdá se, že tolerují, nebo dokonce podporují tento masivní únik z odpovědnosti. Tento postoj je vnímán jako přímé podkopávání úsilí Ukrajiny bránit se proti ruské agresi a oslabování jejího potenciálu pro vedení účinné obrany či protiofenzivy.

Další vrstvou problému je korupce v ukrajinském odvodovém systému, která umožňuje těmto jedincům uniknout od povinnosti. Skandály, jakými jsou fiktivní potvrzení o neschopnosti sloužit v armádě za úplatky, jsou pouze špičkou ledovce. Generál Polko zdůrazňuje, že tato situace vyžaduje nejen interní čistku na Ukrajině, ale také proaktivní postoj Evropy.

Zatímco generál Polko vyzývá k návratu generála Valerije Zalužného do čela ukrajinských ozbrojených sil, aby se posílila strategie obrany a potenciální protiofenziva, zároveň vyzývá Západ, aby nepodceňoval naléhavost situace. Ačkoli dodávky moderních zbraní a techniky jsou klíčové, bez dostatečného počtu motivovaných a dobře vycvičených vojáků bude každá technologická výhoda ztracena.

V závěru se naskýtá otázka, zda by Evropa neměla nejprve řešit otázku "ztracené ukrajinské armády" na svém území, než zvažovat další kroky v obraně Ukrajiny. Kritici tvrdí, že vrácení těchto mužů a žen do boje by mělo být prioritou, která by posílila ukrajinské obranné linie a umožnila zemi lépe čelit ruské hrozbě. Tento přístup by nejenže posílil Ukrajinu, ale také by poslal jasný signál solidarity a odhodlání v obraně demokracie a suverenity.