EU kamppailee sisäistä vastustusta vastaan Ukrainan 20 miljardin euron sotilasavussa

Euroopan unionin kunnianhimoiset suunnitelmat Ukrainan sotilasavun tarjoamiseksi, jonka arvo on 20 miljardia euroa (yli 492 miljardia Kč), on kohdannut odottamatonta vastustusta. Vaikka ehdotuksen esitteli EU:n ulkopolitiikan korkea edustaja Josep Borrell jo heinäkuussa, nyt on noussut esiin vakavia vastalauseita. Maat kuten Saksa ja Unkari ilmaisevat epäilyksiä tällaisen merkittävän tuen soveltuvuudesta, mikä uhkaa sen hyväksymistä.

Viimeaikaiset raportit Yhdysvaltain tuesta Ukrainalle ovat vähentyneet, mikä lisää painetta EU:lle tarjota taloudellista apua Kiovalle, erityisesti kun Ukrainan budjetin lisärahoituksen viivästyminen 50 miljardia euroa (yli biljoona Kč) jatkuu. Ukrainan varapääministeri Olha Stefanišynová mukaan tämä viivästys voi vakavasti uhata maan makrotaloudellista vakautta.

Vaikka EU ja sen jäsenvaltiot ovat Ukrainan suurimpia sotilasavun antajia, yhteensä 83 miljardia euroa (yli 2 biljoonaa Kč), Borrellin ehdotus kohtaa merkittäviä esteitä. Jotkut jäsenvaltiot ovat huolissaan pitkäaikaisista rahoitussitoumuksista aikana, jolloin kansalliset budjetit vähenevät.

EU:n puolustusministerit kokoontuvat Brysselissä 14. marraskuuta keskustelemaan ehdotetusta suunnitelmasta, mutta kasvavan epäilyksen ja erimielisyyksien vuoksi jäsenvaltioiden kesken kokouksen lopputulos on epävarma. EU:n diplomaattipalvelut ehdottavat, että EU saattaa pyrkiä täyttämään sitoumuksensa vuosittain ilman neljän vuoden suunnitelman allekirjoittamista. Nykyisten olosuhteiden valossa tämän ehdotuksen tulevaisuus on kuitenkin epävarma.