Švedska je v zadnjem času priča alarmantnemu porastu oboroženih konfliktov med tolpami priseljencev, ki se borijo za nadzor nad trg drog. Še posebej zaskrbljujoč trend je naraščajoče vključevanje otrok v ta nasilna kazniva dejanja, pri čemer otroci, stari komaj deset let, sodelujejo pri dejavnostih, ki segajo od kraje do hladnokrvnih umorov. Ta razvoj poudarja, kako enostavno je za kriminalne tolpe rekrutirati in uporabiti mladoletnike za svoje nezakonite namene.


Mladi so privabljeni z obljubami vznemirjenja, statusa in finančne nagrade. Veliko teh otrok obupno išče pripadnost ali način, kako zaslužiti denar, zaradi česar so enostavne tarče za manipulativne taktike tolp. 'Star si samo petnajst let, brat. V zaporu boš samo dva meseca, nato boš spet zunaj in imel boš denar,' so vrste sporočil, ki so jih novinarji časnika Dagens Nyheter našli v klepetalnih skupinah, kjer komunicirajo voditelji kriminala.
Prav preko teh mrež kriminalci rekrutirajo otroke za opravljanje svojega 'umazanega dela', kar še dodatno poudarja, kako enostavno je postalo za tolpe najeti mlade prestopnike z minimalnimi posledicami za same tolpe.