V poslední době se v České republice rozhořela debata o systému výsluh, který je určen k finanční kompenzaci náročné služby příslušníků bezpečnostních složek a hasičů po ukončení jejich služebního poměru. Teoreticky má tento systém zajistit, aby byli tito pracovníci finančně zabezpečeni v případě, že nejsou schopni dále vykonávat své povolání. Realita však ukazuje, že systém je plný nedostatků, které vedou k jeho zneužívání a vytváří nespravedlnost na pracovním trhu.

Jedním z nejkontroverznějších příkladů je nedávný odchod ředitele odboru kontroly generálního ředitelství Vězeňské služby do civilního života. Tento bývalý příslušník si nyní měsíčně přijde na výsluhu ve výši 59 426 Kč, což by samo o sobě mohlo vyvolávat otázky o výši takové kompenzace. Avšak situace nabírá na kontroverznosti tím, že generální ředitel Vězeňské služby pro něj ihned vytvořil nové civilní místo s názvem „koordinátor koncepcí, strategií a inovací ve VS ČR“, kde za vykonávání velmi podobné, ne-li stejné práce, pobírá další plat přibližně 54 000 Kč čistého měsíčně.

Takový přístup nejenže zpochybňuje účel výsluh jako takových, ale také vytváří precedent pro další zneužívání systému. Navíc tento případ není ojedinělý a poukazuje na širší problém, kdy vysoké výsluhy a vytváření „civilních“ míst pro vysloužilé příslušníky zatěžují státní rozpočet, který na výsluhy minulý rok vyplatil přes 12,5 miliardy korun.

Tento systém zjevně potřebuje reformu. Nejenže je nutné přehodnotit výši výsluh, ale také zavést přísnější kontroly na jejich zneužívání a zajistit, aby výsluhy skutečně sloužily svému účelu. To znamená finančně zabezpečit ty, kteří kvůli náročnosti svého povolání nejsou schopni nalézt uplatnění na trhu práce, nikoliv však obohacovat ty, kteří jsou plně schopni vykonávat stejnou nebo podobnou práci i po odchodu do civilu.

Je čas, aby se politici, veřejnost a samotné bezpečnostní složky začaly vážně zabývat otázkou výsluh a jejich reformou. Není spravedlivé, aby systém, který má sloužit jako síť sociálního zabezpečení, byl zneužíván k obohacování jednotlivců na úkor státního rozpočtu a daňových poplatníků. Reforma výsluh by měla zajistit spravedlivější, transparentnější a udržitelnější systém, který bude v souladu se zásadami spravedlnosti a rovnosti.