Na Okresním dopravním inspektorátu v Humenném byla zahájena vyšetřování týkající se až čtvrtiny z jeho 23 policistů. Předmětem vyšetřování je podezření z nezákonného vydávání řidičských průkazů.

Matej Neumann, ředitel tiskového oddělení a mluvčí ministerstva vnitra, potvrdil, že vyšetřovatelky Útvaru ochranné služby a prevence Úřadu inspekční služby vedou v této věci tři trestní řízení.

Základem obvinění je podezření, že někteří policisté nezákonně vydávali řidičské průkazy kandidátům, kteří nevykonali odborné zkoušky. Konkrétně může jít o trestné činy zneužití pravomoci veřejného činitele a korupční trestnou činnost, uvedl Neumann. Přesné detaily, jak a v jaké výši k úplatkům docházelo, zatím nebyly specifikovány.

Dle informací redakce Protikorupcnilinky.sk bylo obviněno celkem šest policistů. Všichni jsou dočasně zbaveni výkonu státní služby a všechny obvinění odmítají.

Jeden z obviněných požaduje postup podle paragrafu 363. Jak uvedla mluvčí Generální prokuratury Slovenské republiky, Zuzana Drobová, obviněný M. L. požaduje zrušení právoplatných rozhodnutí v přípravném řízení vedoucím na Krajské prokuratuře Prešov. Generální prokuratura musí rozhodnout do půl roku od podání žádosti. Pokud by byla vina prokázána, hrozí mu vězení v rozmezí dvou až pěti let. Čtyři další policisté jsou také obviněni z účasti na tomto trestném činu.

Drobová dále uvedla, že vyšetřování stále pokračuje. Ze strany inspekce nebyly poskytnuty další detaily kvůli možnému ohrožení trestního řízení.