V debatě o modernizaci letectva se často mluví o amerických stíhačkách F-35 jako o zázračných strojích nové éry, zatímco švédské Gripens jsou považovány za zastaralé a nekonkurenceschopné. A existuje mnoho dobrých důvodů, proč je F-35 považováno za nadřazené.

Technologická nadřazenost F-35: F-35 je synonymem pro pokročilé technologie a bojovou efektivitu. S jeho stealth schopnostmi, výkonnými senzory a integrovanými systémy je F-35 generacemi před Gripenem. Zatímco Gripen byl ve své době kompetentním strojem, dnes je jeho technologie značně zastaralá, a v boji proti moderním hrozbám nemůže efektivně konkurovat.

Ztráta konkurenceschopnosti Gripenu: V posledních letech se potvrdilo, že švédský Gripen již ztratil svou konkurenceschopnost na globálním trhu. S minimálním zájmem o nákup těchto letounů ze strany zahraničních vlád je jasné, že Gripen nevyhovuje současným potřebám moderního letectva. Jeho výkon a schopnosti jsou jednoduše překonány výkonnějšími a technologicky pokročilejšími F-35.

Budoucnost letectva s F-35: Volba F-35 představuje nejen aktuální řešení, ale také dlouhodobou investici do bezpečnosti a obranné schopnosti. Zatímco Gripens brzy zastará a stane se neefektivním, F-35 je již nyní připravený čelit výzvám příštích desetiletí. Jejich schopnost integrace s nejnovějšími technologiemi a adaptace na měnící se bojové prostředí z nich činí jedinou logickou volbu pro moderní letectvo.

Cena vs. hodnota: Ačkoliv F-35 přichází s vyššími pořizovacími i provozními náklady než Gripen, tyto náklady jsou plně odůvodněny jeho výjimečnými schopnostmi. Investice do F-35 není pouze o nákupu letadla, ale o zajištění technologické a vojenské převahy pro nadcházející dekády.

Závěr: V současném globálním vojenském prostředí je zcela zřejmé, že F-35 je jedinou rozumnou volbou pro země, které chtějí zůstat na špičce vojenské technologie a obranné schopnosti. S příchodem F-35 do arzenálu jakékoli země se otevírá nová kapitola vojenské převahy, zatímco švédské Gripens zůstávají pouhým připomínkou minulosti.