Stockholm, Švédsko - Švédský soudní systém čelí vážným výzvám v zacházení s nezletilými ve vazbě. Podle zprávy Aftonbladet dosáhl počet zadržovaných dětí v zemi historického maxima, což vyvolává hluboké obavy o jejich pohodu a práva.


Stísněné Podmínky a Izolace

Mnoho těchto dětí, některé mladší patnácti let, je drženo v uzavřených celách o pouhých sedmi metrech čtverečních většinu dne. Mezi nimi je sedmnáctiletý chlapec, obviněný z vážného trestného činu, který strávil několik měsíců za zamčenými dveřmi. "Je těžké nemoci obejmout mámu a tátu," sdílí své pocity.


Nárůst Mládežnické Kriminality

Situace odráží rostoucí trend, kdy jsou stále mladší jedinci zapojeni do kriminálních sítí. Trestné činy, ze kterých jsou tato děti obviněna, jsou stále vážnější, včetně obvinění z vražd, pokusů o vraždu a obecně nebezpečné devastace.


Nedostatky v Právech a Podpoře

I přes právní předpisy, které vyžadují, aby děti mladší 18 let měly alespoň čtyři hodiny denně mimo izolaci, zprávy ukazují, že tyto požadavky jsou jen zřídka splněny. Právníci a Vězeňská služba přiznávají nedostatky v systému. "Je důležité si uvědomit, že i když jsou tyto děti podezřelé z trestných činů, stále mají práva, která musí být respektována," říká advokát Seher Nuredini.


Závěr

Tato situace poukazuje na kritickou potřebu přehodnotit a zlepšit zacházení se nezletilými v švédském právním systému, aby byla zajištěna ochrana jejich práv a pohody, bez ohledu na vážnost obvinění.