David Rath, bývalý středočeský hejtman, nedávno dokončil platbu zbývající části trestu ve výši 13 milionů korun, jenž mu byl udělen za korupci. Tímto aktem se vyhnul dražbě svého podílu na domě v Zbuzanech, který spoluvlastní se svým bratrem.

Podle Jiřího Wažika, mluvčího pražského krajského soudu, byl zbytek peněžitého trestu ve výši přibližně 4,5 milionu korun, který zůstal k uhrazení v říjnu 2023, plně uhraden 14. listopadu 2023. Tento krok přišel včas, jelikož kvůli nedostatečnému splácení dluhu byla vyhlášena dražba poloviny Rathova domu.

Dražba byla následně zrušena po zaplacení zbytku dluhu, jak potvrdil zástupce aukční firmy. Michal Rath, bratr Davida Ratha, se již připravoval na odkup poloviny domu v případě dražby.

David Rath byl odsouzen k osmiletému vězení ve dvou větvích korupční kauzy týkající se manipulací s veřejnými zakázkami ve Středočeském kraji. Původně si odpykal 3,5 roku z prvního trestu, avšak kvůli rozšíření trestu byl znovu uvězněn a propuštěn v květnu tohoto roku.

Rath považoval měsíční splátky ve výši 600 tisíc korun, které mu byly soudem nařízeny, za nereálné. Argumentoval, že nemá dostatek financí a že jeho další majetek je buď součástí dědického řízení nebo je zablokován sporem se spoluvlastníkem nemovitosti. Rathův pokus o snížení splátek prostřednictvím Ústavního soudu byl zamítnut. Jeho nedávné zaplacení zbývajícího dluhu však ukončilo možnost exekuce jeho domovního podílu.