Christian Lanng, dánský miliardář a zakladatel prominentní IT společnosti Tradeshift, čelí vážným obviněním. Podle nedávných zpráv byl Lanng propuštěn z pozice generálního ředitele společnosti na základě obvinění z nesprávného chování a sexuálních přestupků. Jeho bývalá asistentka ho obvinila, že ji držel jako sexuální otrokyni.

Tradeshift, založený Lanngem a jeho dánskými kolegy, je známý pro svá cloudová platební řešení a má sídlo v San Franciscu, centru IT inovací. Společnost, oceněná v roce 2021 na 2,7 miliardy dolarů, se nyní ocitá v stínu kontroverze.

Obvinění proti Lanngovi vyplývají z podrobné smlouvy, kterou měla asistentka podepsat. Smlouva, která byla předložena soudu v San Franciscu, explicitně popisuje podmínky, za kterých měla asistentka sloužit Lanngovi jako sexuální otrokyně. Dokument stanovuje, že žena měla být „vždy sexuálně dostupná“ a měla mu nikdy neodmítnout sex, zejména když nosila zvláštní otrokářský obojek.

Podle žaloby, Lanng využíval svou pozici k vynucování sexuálních služeb během pracovní i mimo pracovní doby. Žena dále uvádí, že během služebních cest byla vystavena sexuálním útokům nejen od Lannga, ale i od jiných osob.

Lanng v odpovědi na obvinění popřel všechna tvrzení své bývalé asistentky. Uvedl, že s asistentkou měl vztah, když ji v roce 2014 zaměstnal, ale to podle něj nebylo v rozporu s pravidly společnosti. Přiznal, že jeho rozhodnutí ji zaměstnat bylo nezodpovědné a vyjádřil lítost.